Turizm İşletme Belgesi
Turizm İşletme Belgesi, turizm tesislerine işletmeye geçiş aşamasında verilen ilk belgedir. Belge talep edilen tesislerin ilgili Yönetmelikte tür ve sınıfı için belirtilmiş olan asgari niteliklere ve tüm tesisler için belirtilen genel niteliklere uyması gerekmektedir. Turizm tesislerinin ilgili desteklerden yararlanabilmeleri için Turizm İşletme Belgesini mutlaka almaları gerekmektedir.
Turizm yatırım belgesi olan tesisin işletmeye açıldığının belge sahibi tarafından bildirilmesi veya Bakanlıkça tespiti halinde belgede belirtilmiş olan süre dikkate alınmaksızın yatırım süresi sona ermektedir. Sonrasında Bakanlık tarafından tesise, kısmi turizm işletme belgesi veya turizm işletme belgesi düzenlenme süreci başlatılarak aşağıda belirtilen evraklar talep edilmektedir; a) Tesisin işletmeye açık ve kapalı olduğu dönemler b) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı c) 29.maddede belirtilen spor tesisleri için ilgili kurum veya kuruluştan alınacak uygunluk yazısı veya belgesi d) Termal tesisler ve sağlıklı yaşam tesisleri için ilgili kurum veya kuruluştan alınacak işletme iznine esas yazı veya belge. e) Personel eğitim tesisleri için ilgili kurum veya kuruluştan alınacak uygunluk yazısı veya belgesi. f) Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığında yer alan özel konaklama tesisleri için görsel ve yazılı doküman.
Turizm yatırımı belgesi alınmadan doğrudan kısmi turizm işletmesi belgesi veya turizm işletmesi belgesi başvurularında, 6.maddenin birinci fıkrasının (g), (ğ) ve (h) bentleri hariç diğer bentlerinde ve 7.maddede belirtilen bilgi ve belgeler; a) Dilekçe: İlgili dilekçede talebin ne olduğu açıkça belirtilmelidir. Tesisin adı, belge numarası, başvuruda bulunan kişinin adı, soyadı, imzası, irtibat telefonu ile tesisin adresine yer verilmektedir. b) Tesis tanıtım raporu, c) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, d) Ticaret Sicil Gazetesi, e) İmza Sirküleri, f) Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Kararı g) Sağlık Bakanlığı yazısı: Termal Tesis Başvurularında İl Sağlık Müdürlüğünden alınacak yazı h) İsim Tescil Belgesi talep edilmektedir. • Bu belgelere ek olarak, tesis türüne göre aşağıdaki belgeler istenir: a) Özel konaklama tesisi, özel tesis, gastronomi tesisleri için tesis özelliğine ilişkin görsel ve yazılı doküman. b) Gastronomi tesisleri için 26.maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinin (6) numaralı alt bendinde belirtilen nitelikleri kanıtlayıcı belgeler. c) Tahsisli kamu taşınmazlarında bulunanlar hariç konaklama tesisleri için tapu/tapu kayıt örneği.
• Bakanlığa yapılacak olan başvuru kapsamında belgelerin aslı veya aslını vermeye yetkili mercii veya noter tarafından tasdiklenmiş örnekleri verilmektedir. • Belgelerde yer alan tesisin adı, pafta, ada, parsel numarası gibi bilgilerin birbiriyle uyumlu olması gerekmektedir. • Başvuru evraklarının uygun görülmesi durumunda başvuru sahibine tebligat tarihinden itibaren 6 ay süre verilerek eksikliğin giderilmesi istenmektedir. Verilen süre içerisinde eksikliğin giderilmediği durumunda tesisin belge almaya esas olan niteliği kaybolacağından 2634 sayılı Kanunun 34.maddesinin (E) bendi hükmünce belgenin iptali yapılmaktadır. • Yatırım belgeli olup işletmeye açılmış, ancak yatırım belgesi süresi sona ermiş tesislere gerekli evrakların gönderilmesi için 6 aylık süre verilmektedir. Bu süre zarfında ilgili evrakların gönderilmemesi durumunda tesisin belge almaya esas olan niteliği kaybolacağından 2634 sayılı Kanunun 34.maddesinin (E) bendi hükmünce belge iptal edilmektedir.